Hlordioksid je dezinfekciono sredstvo, čija se biocidna aktivnost zasniva na kiseoniku, dok se hlor pominje samo u imenu aktivne materije. Razlika između hlora i hlordioksida je slična razlici između ugljenika i ugljendioksida. Kao biocid, veoma uspešno suzbija sve vrste mikroorganizama ( virusi, bakterije, gljivice, alge...)
U poljoprivredi se koristi u raznim sferama proizvodnje:
- Dezinfekcija zemljišta u plastenicima (poleganje rasada)
- Folijarna primena u povrtarstvu, voćarstvu i vinogradarstvu u suzbijanju nekih uzročnika bolesti
- Dezinfekcija staklenika i plastenika pre početka sadnje
- Dezinfekcija i ispiranje bušenih i kopanih bunara
- Dezinfekcija sistema za navodnjavanje (uklanjanje biofima )
- Dezinfekcija alata pri rezidbi
- Dezinfekcija vode, vodovodne instalacije i bunara na farmama ( goveda, svinje, pilići)
- Dezinfekcija objekata na farmama
- Dezinfekcija hladnjača i pogona za preradu voća i povrća
Održavanje sistema za navodnjavanje
Veoma je bitno sprečiti nastanak biofilma u sistemu za navodnjavanje jer to može izazvati začepljenje dizni ( kapaljki) i nepravilan rad sistema. Ovo ima za posledicu nejednak rast biljaka jer pojedine dobijaju više vode a druge manje.
Biofilm je sluzava materija koja se formira na unutrašnjosti zidova cevi sistema za navodnjavanje i predstavlja izvor razmnožavanja štetnih mikroorganizama (bakterija, virusa, algi, gljivica...) .
Primenom hlordioksida ovaj problem se veoma uspešno rešava.
Dezinfekcija bušenih i kopanih bunara
Bunarska voda se veoma lako pomeša sa otpadnim vodama u zemljištu. Blizina septičkih jama prouzrokuje zagađenje koje izaziva različite zdravstvene, u prvom redu stomačne probleme.
Da bi se ovi problemi uspešno rešili HIGIJENSKI ZAVOD preporučuje najmanje dva puta godišnje dezinfekciono ispiranje bunara.
Prednosti dezinfekcije primenom hlordioksida:
- Potpuno uništenje bakterija, virusa, algi, gljivica...
- Smanjenje štetnih materija, nitrita, gvožđa, mangana...
- Za razliku od hlora, nema štetnih nusprodukata dezinfekcije.
- Eliminacija i sprečavanje formiranja biofilma.
- Uklanja neprijatan miris vode.
Primena hlordioksida u povrtarstvu, voćarstvu i vinogradarstvu
Hlordioksid se može upotrebiti za folijarnu primenu u suzbijanju nekih uzročnika bolesti u povrtarstvu, voćarstvu i vinogradarstvu . Radni rastvor hlordioksida deluju isključivo kontaktno i nema nikakvo sistemično delovanje. Radi toga je preporuka da se tretmani vrše preventivno svakih 5 do 7 dana a po potrebi i češće ( svaka 2 – 3 dana). U slučaju kiše, tretiranja se vrše neposredno pre i posle padavina ili na preporuku stručnog lica. Karenca iznosi 0 dana.
Izuzetno je efikasan u suzbijanju kruškine buve ( Cacopsylla pyri ), naročito mlađih stadijuma larvi ( L1 i L2). Dobro rastvara mednu rosu i na taj način omogućuje efikasniju primenu insekticida i fungicida. Tretiranja se vrše po potrebi ili na preporuku stručnog lica.
Odlične rezultate pokazuje u suzbijanju ervinije u jabuci i kruški u više uzastopnih tretmana u razmaku od 2 – 3 dana.
Dezinfekcija zemljišta
Za dezinfekciju zemljišta u plastenicima i na otvorenom polju, hlordioksid pokazuje izuzetno delovanje protiv svih mikroorganizama i nematoda natapanjem sloja zemljišta od 6 – 10 cm.
Primena u suzbijanju bolesti skladištenja u hladnjačama i prilikom transporta
Veoma uspešno se koristi u prevenciji bolesti skladištenja u hladnjačama i prilikom transporta, pri čemu se dezinfikuju rashladne komore kao i sami plodovi koji se u njima skladište. Tretmani hlordioksidom bitno utiču na zdravsteno stanje plodova i drastično smanjuju gubitke prilikom transporta.
Primena na farmama
Hlor dioksid se na farmama koristi za dezinfekciju pijaće vode, površina, opreme i pripremu dezobarijera.
Može se primenjivati kod svih vrsta i kategorija domaćih životinja kao i u svim sistemima uzgoja životinja. Primenjuje se u preventivnoj, tekućoj i završnoj dezinfekciji. Bitan segment upotrebe je primena u dezinfekciji bunarske vode za piće gde se voda dovodi u stanje higijenske i mikrobiološke ispravnosti.
Veoma važno je upotrebiti hlor dioksid u dezinfekciji i ispiranju sistema za vodu i napajanje životinja čime bi se sistem očistio od mikroorganizama i biofilma koji predstavljaju konstantan izvor bolesti i kontaminacije.
Primenom hlor dioksida na farmama se stvaraju optimalni higijenski uslovi u objektima i vodi za piće, što rezultira boljom konzumacijom hrane i vode, boljim proizvodnim karakteristikama i rezultatima proizvodnje, što se znatno odražava na zdravstveno stanje životinja, smanjenom upotrebom lekova.